Az oldalainkba ágyazott Google Adwords kódja marketing célokra, valamint a Google Analytics kódja a látogatottság méréséhez sütiket használ.

Adatkezelési szabályzat Elfogadom!

Pécsi Galéria

hu
Archív
Pécsi Galéria |

Dévényi Sándor építész kiállítása

Jegytípusok

 • Felnőtt

  700 Ft

 • Diák

  500 Ft

 • Nyugdíjas

  500 Ft

Archív

Dévényi Sándor építész kiállítása

Jegyinfó

A kiállítás a hetven éves alkotó különböző léptékű, a várostervtől a kilincsig ívelő, az építészeten messze túlmutató koncepciókat is magába foglaló életművének legfontosabb munkáit tárja a látogatók elé.

Dévényi Sándor építész rendkívül összetett és sokrétű életművében az egyes épületek mellett a különböző szakmai közösségekben és a közéletben való jelenlét is kiemelkedő hatású. Számos jelentős kezdeményezés életre hívója, társalapítója, egyetemi tanár, a magyar organikus építészet nemzetközi diskurzus által is számon tartott mestere. A kiállítás a hetven éves alkotó különböző léptékű, a várostervtől a kilincsig ívelő, az építészeten messze túlmutató koncepciókat is magába foglaló életművének legfontosabb munkáit tárja a látogatók elé.

 

Szülővárosa a gazdag múltú Pécs, a magyar mediterráneum, életének alapélménye. Családi gyökerei anyai ágon több generáción keresztül Pécsig, a nemesi származású apai ágon Dévényen át egészen Zágrábig nyúlnak.  Pécs városa Csete György és Jankovics Tibor egyedi építészeti gondolkodásán, a Pécs Csoport szellemiségén, valamint a Dunántúli Építész Stúdión keresztül is meghatározó módon hatott pályafutására. Emellett Makovecz Imre emberi-alkotói magatartása, míg a klasszikus építészek közül Wright, Gaudí és pécsi kortársa, Pilch Andor a példakép számára. Ma is Pécsett él és alkot, Skrobák Lászlóval alapított irodájában számos fiatal tanulta meg a szakma mesterfogásait.

 

Az organikus építészet Dévényi Sándor számára munkamódszer, egyben viselkedésforma és filozófia: érzékenyen igazodik a környezethez, térben és időben a történeti élő szövethez, amelynek fejlődése, anatómiája van. Csak az nyúlhat bele egy ilyen szervezetbe, aki annak élettani vonatkozásaival tökéletesen tisztában van, akár egy operáló orvos. A meglévő közegben testet öltő új gondolat, azaz épületeink szintén élőlények, születnek, fejlődnek, lélegeznek. Az építészet még atomizálódó világunkban is képes lehet ezzel az átélő hozzáállással a nagyobb egységet előmozdítani. Az «átfogalmazás» az organikus gondolkodásnak olyan prioritása, mely minden helyzetben energiát ad a megoldás megtalálásához. Amikor megérzem a ház lényegét, az egy egységes képben jelenik meg, amelyből a részek a rajzpapíron bonthatók ki, és logikusan következnek az egészből. Engem mindig a nagy összefüggések érdekeltek, amelyek a legkisebb részletben is megjelennek” – vallja. 

 

KURÁTOR: Dénes Eszter

 

Életrajz
Született 1948. november 27-én, Pécsett

1973 Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Kar

1978-80 BME Műemlékvédelmi szakmérnöki képzés

1980-82 MÉSZ Mesteriskola

1973-75 Iparterv

1975-80 Baranyaterv
1980-87 Pécsiterv

1987-88 LMI Kft.

1988-90 Pécsi Építész Iroda Kisszövetkezet,majd Kft.
1990- Dévényi és Társa Építész Kft.

2009-18 Pécsi Tudományegyetem
1989- Kós Károly Egyesülés alapító tag

2009- Kós Károly Egyesülés igazgató
2013- Országépítő főszerkesztő

2014-2017 Magyar Művészeti Akadémia alelnök
1987 Ybl Miklós-díj

1994 Pro Architectura Díj

1996 Pécs Város Millecentenáriumi díja

1999 Kossuth-díj

2004 Prima  Díj

2012 Magyar Művészetért díj
2017 Nemzet Művésze díj

Hasonló programok

  Még több program

  Kapcsolódó galériák

  Kapcsolódó hírek