Az oldalainkba ágyazott Google Adwords kódja marketing célokra, valamint a Google Analytics kódja a látogatottság méréséhez sütiket használ.

Adatkezelési szabályzat Elfogadom!

Pécsi Galéria

hu
Archív
Pécsi Galéria | Pécsi Galéria

Hybrid, a kortárs design útkeresése

Jegytípusok

 • Teljes árú

  700 Ft

 • Diák

  500 Ft

 • Nyugdíjas

  500 Ft

Archív

Hybrid, a kortárs design útkeresése

Jegyinfó

Fiatal magyar alkotókat mutat be, akik crossover szemlélettel dolgoznak, azaz napi gyakorlatukban és munkáikban a horizontális gondolkodásmódot követik.

A kortárs design a különféle művészeti, alkotói és tudásterületek design általi integrációjára törekszik, így érve el, hogy komplex és érvényes válaszok szülessenek korunk nagyon is összetett ökológiai, társadalmi és gazdasági kihívásaira. Ez az úgynevezett horizontális vagy interdiszciplináris szemlélet a névadó, Moholy-Nagy László szellemi örökségében gyökerezik. Az ő száz évvel ezelőtt megfogalmazott alkotói eszménye a teljes ember, a totális művész, aki az alkotás során szintetizálja a technológiát, a művészetet, a tudományt és a designt.

 

A kortárs design komplexitása a határterületek átlépéséből, a határok feloldásából és az interdiszciplinaritásból következik. A designerek a legszokatlanabb területekről választanak anyagokat, technológiákat és sokszor multidiszciplináris szakértői teamek tagjai, ahol a legkülönfélébb tudományágak képviselőivel közösen kutatnak új válaszok és megoldások után. Horizontális ez a gondolkodásmód, mert az egyes szakterületek mellérendelő viszonyban, egyenértékűen, termékeny együttműködésben jelennek meg benne.

 

A kiállítás számos olyan kísérleti és konceptuális munkát mutat be, amelyben határátlépés történik a kézműves és az ipari technológiák, az analóg és a digitális, az ember és a számítógép tervezte világok között. A design mára crossover műfajjá vált,  a tárgyak nehezen értelmezhető vagy meghökkentő hibridek, amelyeket hiába is szeretnénk ismert kategóriákba, műfajokba, művészeti ágakba kényszeríteni. Számos esetben az alkotó személye és feladata is megkérdőjeleződik, mert helyét a természet vagy éppen a számítógép veszi át.  A Pécsi Galériában látható kiállítás olyan fiatal magyar designereket mutat be, akik crossover szemlélettel dolgoznak, azaz napi gyakorlatukban és munkáikban a horizontális gondolkodásmódot követik.

 

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósult tárlat a DesignPécs és a Design Hét Budapest fesztiválok hivatalos programja.

 

A kiállítás kurátora: Halasi Rita Mária, designszakértő

 

Installáció: Tervhivatal Stúdió; Lakos Dániel

 

Grafika: Sándor Zsolt

 

Kiállítók névsora:

Glaser Mária
Góg Angéla
Grünczeisz Mátyás
Honosi Rita
Kövér Dóra Rea
Mileji Claudia
Németh Dóra
Papp Anett
Paradigma Ariadné építész iroda
Pinezits Petra
Szabó Dóra
Szabó Nelli
Szirmay Zsanett
Vass Csenge
Vidó Nóri

 

HelyszínPécsi Galéria | Pécsi Galéria

Leírás

Hasonló programok

  Még több program

  Kapcsolódó galériák

  Kapcsolódó hírek